Rolada wołowa

Rolada śląska tradycyjnie robiona jest z mięsa wołowego, często obecnie zastępowanego mięsem wieprzowym ze względu na szybsze wykonanie (czas upieczenia).

227_cr

Płaty mięsa wołowego, chudego bez tłuszczu, ja do tego używam czysty udziec wołowy, grubości około 1 cm rozbijamy jak najcieniej z obydwu stron,

229_cr.jpg

rozkładamy płat mięsa, pieprzymy, solimy nożem nakładamy warstwę ostrej musztardy, i tutaj zapewne odezwą się tradycjonaliści twierdząc, że ma to być pokrojone w słupki i, że to nie tak ale pozwólcie mi przedstawić swoją wersje a mianowicie, osobno przygotowujemy pokrojone w drobną kostkę: boczek, cebulę, kiełbasę (śląską, zwyczajną lub swoją jak mamy), ogórek kiszony.

230_cr.jpg

Wymieszane te składniki układamy na płat mięsa posmarowany musztardą i dokładnie zawijamy,

231_cr.jpg

zabezpieczam przed rozwinięciem nićmi, obwijając roladę. Przygotowujemy garnek z grubym dnem, rozpuszczamy w nim margarynę i olej, po mocnym rozgrzaniu wkładamy rolady i obsmażamy bardzo dokładnie z wszystkich stron (w moim wykonaniu są one prawie ciemno brązowe byle nie przypalić bo sos będzie gorzki).

069_cr.jpg

Po takim obsmażeniu podlewamy wodą przykrywamy i dusimy tak do miękkości. Rolady wołowe wymagają dość długiego czasu na upieczenie. Jeżeli są już miękkie to wyciągamy je i odwijamy z nici a z pozostałego wywaru robimy sos.

Do wywaru dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę, wywar musi być wyrazisty w smaku ponieważ dodane składniki go spłaszczą, do powstałego sosu zagęszczonego mąką, zagotowanego, dodaję śmietanę, może być 18% tylko taką przed dodaniem musimy zahartować. Tradycyjnie sos pozostaje ciemny, bez śmietany, jednak polecam spróbować, przełamać go właśnie dodając śmietanę. Rolada wołowa to część tradycyjnego śląskiego obiadu, podawana jest z kluskami śląskimi i modrą kapustą!

 

Reklamy

2 Comments Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s