Kluski śląskie

Kluski śląskie popularne nie tylko na Śląsku wyśmienite jako dodatek do wielu dań obiadowych. Przygotowanie wymaga niewielkiej wprawy a efekt czasami zależy do rodzaju użytych ziemniaków. Przykładowo gorzej zrobić takie kluski z młodych ziemniaków w których zawartość skrobi jest mniejsza.
Do zimnej wody wkładamy obrane i umyte ziemniaki, solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy, ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, ochładzamy do temperatury takiej żeby szło rękę normalnie w nie włożyć.

2010_05_24-336_cr


Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć okrągłej plastykowej miski, przeciśnięte ziemniaki w takiej misce dzielimy na cztery części, jedną część wyciągamy aby zrobić miejsce, później dodajemy tą część ziemniaków z powrotem, i w to miejsce w takiej samej ilości co wyjęliśmy, czyli 1/4 całości dodajemy mąki (skrobi) ziemniaczanej.

2010_05_24 338_cr.jpg

Opcjonalnie dodajemy całe jajko, trochę masła – ja dodaję i wyrabiamy jednolite ciasto.

2010_05_24-339_cr

Formujemy kulki o średnicy, według uznania, u mnie około 2 lub 3 cm, dla dzieciaków robię mniejsze, zgodnie z tradycją kluski śląskie powinny być spłaszczone z wgnieceniem na sos, ja jednak pozostawiam okrągłe, tak też przeważnie wyglądają na dużych imprezach gdzie trzeba ich wykonać setki.

100_7601_cr

Tak uformowane kule wrzucamy do garnka, najlepiej o dużej średnicy ale nie wysokiego, z wrzącą, osoloną wodą, przykrywamy garnek, należy pilnować klusek, jak wypłyną na powierzchnię odkrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu około 3-5 minuty.

2010_05_24 342_cr.jpg

Jeżeli kluski są okrągłe i pływają swobodnie po powierzchni to obracają się same, natomiast jeżeli są spłaszczone lub jest ich na tyle dużo, że nie mieszczą się na powierzchni trzeba co jakiś czas je wymieszać. Czas gotowania jest uzależniony od wielkości klusek jednak nie można ich rozgotować ani wyciągnąć zbyt szybko bo wtedy w środku będą surowe. Kluski podajemy od razu po ugotowaniu. Nieugotowane, surowe kluski, uformowane w kulki możemy przetrzymać w lodówce do dnia następnego lub wrzucić do zamrażarki, jednak gotując zamrożone kluski warto dodać do osolonego wrzątku trochę mąki ziemniaczanej żeby się nie rozpadły. Do części przygotowanego ciasta na kluski śląskie można dodać startego, jak na placki ziemniaczane, surowego ziemniaka, wyjdą wtedy równie tradycyjne, ciemne kluski śląskie. Tradycyjnie kluski śląskie podawane są z roladą wołową i modrą kapustą!

Reklamy

4 Comments Add yours

  1. Kreo Vita pisze:

    Robie dokładnie tak samo te kluski, ale nie dodawałam jajka. Zastanawiam się czy jeśli doda się jajko smak jest inny?

    Polubienie

    1. dietykon pisze:

      Jajko nie zmienia smaku, jednak powoduje, że kluski są pulchniejsze. Pozdrawiam!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s