Jajka w pomidorach a’la szakszuka

Wzorowane na daniu kuchni tunezyjskiej.

  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • średnia cebula
  • pół łyżki zmielonego kuminu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek świeży

Na oleju kokosowym zeszkliłem jedną średnią cebulę pokrojoną w piórka. Dodałem ząbek czosnku posiekany drobno oraz pół dużej papryki pokrojonej w cienkie paski i dusiłem pod przykryciem około 15 min aby papryka zmiękła. Dodałem 2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę i doprawiłem solą pieprzem oraz pół łyżki świeżo zmielonego kuminu (kmin rzymski). Całość dusiłem około 10 min pod przykryciem i dalej odkryte do sporego zredukowania i zagęszczenia. W zrobione łyżką otwory wbiłem po jajku, pozostawiłem na małym ogniu pod przykryciem do ścięcia jajek, czas zależy od upodobań konsystencji jajek. Całość przed podaniem posypałem świeżym, posiekanym szczypiorkiem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s