Bułki jak za dawnych lat

Któż nie pamięta smaku świeżych, pachnących bułek z tradycyjnego pieca? Otóż można je wykonać samemu i będą równie smaczne co niegdyś!

  • mąka pszenna typ 650 w ilości około 600-700g
  • drożdże świeże 20g,
  • łyżeczka soli,
  • około półtorej szklanki wody

W niewielkiej ilości letniej wody (około pół szklanki) rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia i opadnięcia, dodajemy resztę wody, sól, mąkę i wyrabiamy cisto aby było sprężyste. Wyrobione ciasto dzielimy na dziewięć równych części i formujemy w kształcie przypominające bułeczki. Pozostawiamy do wyrośnięcia, kiedy znacznie zwiększą swoją wielkość kantem dłoni formujemy w nich nacięcie prawie przedzielając na pół i układamy odwracając na blachę lekko wysmarowaną olejem. Po ponownym wyrośnięciu przekładamy ponownie odwracając na zagrzaną blachę (nacięciem do góry, można ułożyć na papierze by nie przywarły) i pieczemy w zagrzanym uprzednio piekarniku do 200 st.C przez około 15 minut, należy kontrolować bo piekarniki są różne, pieczemy bez termoobiegu.

 

Reklamy

4 Comments Add yours

  1. peppciaq pisze:

    Dawno nie jadłam takich bułeczek! A szkoda, bo są nieziemsko smaczne ❤

    Polubione przez 1 osoba

    1. dietykon pisze:

      Dokładnie! Tylko trzeba uważać bo uzależniają 😉

      Polubienie

  2. Ania pisze:

    Ale cudne! Zrobiłam się głodna 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s