Jakie produkty w pierwszej fazie diety Dukana

W fazie ataku spożywamy jedynie produkty białkowe, krótko przedstawię jakie ja jadłem i jakie są dozwolone. Były to

  • Wspomniane już białko jaja kurzego, żółtka są ograniczane nie w związku z cholesterolem pokarmowym co przede wszystkim w związku z zawartością tłuszczu.
  • Chude mięso, w moim przypadku były to głównie filety kurczaka, filety indyka, wy filetowane uda z indyka. Unikamy tutaj mięsa drobiu z płaskimi dziobami czyli kaczek i gęsi. Dozwolone też są wszystkie części mięsa drobiowego bez skóry, z kurczaków nie zjadamy skrzydełek, z indyka wszystkie części bez skóry i bez widocznych przerostów tłuszczu. Chude mięso wołowe, unikamy z wołowiny części przerośnięte widocznym tłuszczem szczególnie antrykot z kością, rozbratla z kością, wskazane jest również spożycie koniny oprócz łaty wszystkie kawałki są polecane. Również mięso królika jest chudym mięsem. Chuda cielęcina czyli filet i pieczeń. W pierwszych dwóch fazach diety zabroniona jest wieprzowina a całkowicie, jako bardzo tłuste mięso jagnięcina.
  • Ryby to bardzo polecana kategoria produktów białkowych, dla mnie były to przede wszystkim wszelakiego rodzaju filety mrożone, łosoś czy to wędzony, czy też surowy (pieczony w piekarniku lub bez tłuszczu na teflonowej patelni), makrela wędzona, paluszki surimi (bez cukru w składzie). Dozwolone są wszelkie ryby i w każdej postaci, beż różnicy co do gatunku, czy to tłuste czy niebieskie, obojętnie jemy wszystkie ryby! Również te w konserwach pod warunkiem, że są w sosie własnym, ja z konserwowych jedynie tuńczyka w sosie własnym jadłem. Jakoś nie mogłem zmusić się do owoców morza które też są dozwolone.
  • Chudy nabiał, chude twarogi, używałem twaróg 0% tłuszczu lub 0,5%, serki homogenizowane 3% tłuszczu, co do jogurtów naturalnych – w tym przypadku należy wybierać o jak najmniejszej ilości węglowodanów, zawartość tłuszczu jest tu mniej istotna, moje jogurty miały węglowodanów około 5%, tłuszczu też było mało bo około 2-3% aczkolwiek nawet zawartość około 6% tłuszczu, występująca w szczególnie greckich, jogurtach, jest dopuszczalna, jogurty naturalne są bardziej traktowane jako czynnik prozdrowotny a niżeli jako źródło białka z koniecznością ograniczenia ilości tłuszczu, pożądana jest również adnotacja o braku dodawanego cukru (który często jest dodawany jako pożywka dla bakterii „probiotycznych” jogurtowych)

Wszystkie wymienione tutaj produkty są też spożywane w drugiej fazie diety Dukana. Czy to same w dni proteinowe czy też w połączeniu z warzywami w dni proteinowo/warzywne.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s