Śledzie z papryką

Mieliście kiedyś taki okres w życiu, że jedna potrawa dominowała ale nie z konieczności a dlatego, że tak bardzo smakowała?

U mnie to właśnie te śledzie były:

  • 1 kg filetów śledzi zielonych (śledzie świeże, nie solone, mogą być również filety śledzia mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mieszanki przypraw i warzyw typu „vegeta” (najlepiej zrobionej przez siebie)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 duża papryka
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 cebule
  • ziele angielskie, liście laurowe


zalewa:

  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • 140g – 200g koncentratu pomidorowego


Śledzie pokrojone na kawałki podzielić na 2 lub 3 porcje. Jedną warstwę położyć do garnka, posypać częścią wymieszanych przypraw, położyć na to pokrojone w kostkę paprykę, ogórek, cebulę. Na to położyć kolejną warstwę śledzi, posypać kolejną częścią przypraw i warzyw itd. Zalewę wymieszać i zalać śledzie. Powoli podgrzewać, po zagotowaniu delikatnie mieszać i gotować na wolnym ogniu do miękkości śledzi (około 5-10 minut). Podawać zimne.

 

Reklamy

One Comment Add yours

  1. Marzena pisze:

    Bardzo ciekawy przepis na śledziki 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s