Polędwiczka dojrzewająca

Mamy obecnie dostęp do mięsa dobrej jakości, zdarzają się w sprzedaży polędwiczki wieprzowe atrakcyjne cenowo,  warto więc bez zbędnych urządzeń i wyszukanych przypraw sporządzić taką polędwiczkę dojrzewającą.

Potrzebować będziemy:

  • polędwiczkę wieprzową,
  • sól najlepiej warzoną nie jodowana może być kamienna lub morska byle nie jodowana,
  • pieprz kolorowy ziarna,

To tyle, proste dania są równie smaczne co wykwintne i złożone z wielu produktów a i wykonanie nie powinno stwarzać problemów. Polędwiczkę dokładnie płuczemy w wodzie, dokładnie osuszamy i mozolnie czyścimy z błon i tłuszczyków na powierzchni. Później obtaczamy w soli oraz w potłuczonym w moździerzu pieprzu kolorowym, nie musi być zbyt drobny, ważne by uwolnić aromaty. Tak przygotowaną polędwiczkę wieszamy w miejscu chłodnym i przewiewnym na co najmniej sześć dni. Do pokrojenia konieczny jest bardzo ostry nóż, kroimy jak najcieńsze plasterki. Wyśmienita zagryzka do piwa lub serwowania z dojrzałym czerwonym winem.

 

Reklamy

One Comment Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s