Ser „ricotta”

W trakcie  robienia serków podpuszczkowych pozostaje niewykorzystana serwatka, właśnie z tej serwatki można wykonać serek typu „ricotta”, smarowny, bardzo delikatny w smaku, idealny dodatek do ciast (sernika).

Serwatkę pozostałą po produkcji serków podpuszczkowych, tutaj jak je samemu zrobić, gdzie wykorzystaliśmy 10 litrów mleka, należy podgrzać do temperatury około 90 st.C, (nie gotować), zakwasić sokiem z dwóch cytryn i pozostawić do ostygnięcia. Przecedzamy serwatkę następnie przez chustę serowarską, tkaninę muślinową lub po prostu, pieluchę tetrową. Do zakwaszenia może posłużyć również kwasek cytrynowy lub w ostateczności biały ocet winny. Jeżeli serwatki nie mamy, ricottę można wykonać samemu z pełnotłustego mleka, można też do serwatki dodać takiego mleka by serka było więcej.

Reklamy

One Comment Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s