Dieta Dukana, jakie produkty w drugiej fazie?

Do dotychczas spożywanych w fazie ataku produktów proteinowych dochodzą warzywa. Polecane w tej fazie są warzywa zielone, łatwiej jest określić katalog tych warzyw które są zabronione.

Warzywa zakazane to:

  • awokado
  • biała fasola
  • bób
  • ciecierzyca
  • groch
  • groch suszony
  • groch zwyczajny
  • kukurydza
  • ryż
  • salsefia
  • soczewica
  • zielony groszek
  • ziemniaki

Warzywami dopuszczalnymi pod warunkiem, że nie będziemy ich jeść do każdego posiłku są:

  • burak
  • marchewka

W moim przypadku najczęściej używanymi w czasie P/W (proteiny/warzywa) były pomidory, ogórki, kapusta biała (surowa do surówek i kiszona), papryka, por, kalafior, brokuł, pieczarki, wszelkie sałaty, szpinak (szczególnie upodobałem sobie młody szpinak, można go kupić nawet w okresie zimowym jako świeży a nie mrożony), seler, cebula. Polecam również zestawy mrożone mieszanek warzywnych, należy jednak zwracać uwagę na skład takiej mrożonej zupy warzywnej lub warzyw na patelnię aby nie znalazły się tam warzywa zakazane w tej diecie (szczególnie często dodawane są ziemniaki, groch i kukurydza).

Osobną kategorią są soki warzywne, bardzo cenne źródło składników odżywczych i witamin. Najlepszym rozwiązanie jest robienie takiego soku samemu, możemy również kupić soki warzywne jednak nie może być w nich dodatku soków owocowych i nie mogą zawierać dodatku cukru, katalog takich soków w naszych sklepach jest bardzo krótki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s