Własny cukier waniliowy

Nie kupujcie taniego cukru wanili(n)owego, zróbcie sami prawdziwy waniliowy! Producenci dla obniżenia kosztów sprzedają cukier wanilinowy, czyli cukier sztucznie nasączany zapachowym, organicznym, związkiem chemicznym – waniliną. Warto czytać dokładnie nazwy na opakowaniach!

Wszak cukier waniliowy możemy w bardzo prosty sposób wykonać sami. Do zwykłego cukru białego dodać należy naturalną laskę wanilii, rozcinamy ją wzdłuż na pół i wykorzystujemy oprócz nasionek, również zdrewniałą część laski wanilii, przecinając na mniejsze kawałki i dodając do cukru. Cukier umieszczamy w szczelnym pojemniku i wykorzystujemy jako cukier waniliowy. Często zdarza się wykorzystać jedynie środek z laski wanilii, wtedy nie wyrzucamy reszty tylko rozcinamy na mniejsze kawałki i również dodajemy do cukru.

Reklamy

2 Comments Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s