Boczek z szynkowaru

Zwijany boczek z szynkowara, idealny do kanapek. Płat boczku szerokością i długością dopasowany do rozmiarów szynkowara, usunołem skórę, zapeklowałem na sucho w mieszance przypraw, tutaj przepis , 4 dni. Po tym czasie płat boczku dokładnie opłukałem, rozłożyłem na desce i od strony mięsa równomiernie posmarowałem przeciśniętym czosnkiem – 3 ząbki, posypałem roztartym w dłoniach majerankiem oraz oprószyłem łyżeczką żelatyny. Tak przygotowany płat boczku zwinąłem ściśle, z zewnętrznej strony również lekko posypałem majerankiem i włożyłem do woreczka i szynkowara. Szynkowar w dużym garnku z wodą, dużym by mieć stabilniejszą temperaturę wody, parzyłem w temperaturze około 80 st.C przez 3 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąłem w wody i pozostawiłem na pół godziny do ostygnięcia, później włożyłem do zimnej wody jednocześnie zwalniając docisk, po całkowitym ostygnięciu schowałem do lodówki na  12 godzin.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s