Sernik delikatny

Wysoki i delikatny sernik śmietankowy. Najpierw wyrabiamy ciasto na spód sernika, do jego zrobienia potrzebujemy:

  • 2/3 kostki 200 gramowej masła
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru

Z tych składników wyrabiamy ciasto, dosypujemy mąki tyle by ciasto odchodziło od miski i można je było równomiernie rozłożyć cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia o wymiarach spodu 23 x 34 cm z wysokimi brzegami. Do tego przygotowujemy masę serową z:

  • 6 żółtek
  • 20 g cukru waniliowego tutaj jak go samemu zrobić
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 120 g budyniu śmietankowego bez cukru (są to przeważnie 3 opakowania po 40 g)
  • 3/4 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki mleka 3,2% tł.

100_8369_cr

Miksujemy żółtka z cukrem waniliowym, dodajemy ser, budynie, oliwę i mleko. Aby sernik był puszysty ubijamy pianę z:

  • 10 białek pozostałych po wykorzystanych żółtkach
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru

Do ubicia piany potrzebne jest duże naczynie bo wychodzi jej dość sporo, pianę ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodajemy w połowie ubijania cukier (1,5 szklanki cukru zmieliłem na puder). Sztywną pianę delikatnie ale dokładnie łączymy drewnianą szpatułką lub łyżką z masą serową i całość wykładamy na blachę z ciastem.

100_8353_cr

Wkładamy do nagrzanego do temperatury 170 st.C (góra-dół, bez termoobiegu) piekarnika i pieczemy do 50 minut. W trakcie pieczenia, ani po, nie otwieramy piekarnika, można otworzyć dopiero po wystygnięciu sernika a wszystko to, by nie upadł.

Inspiracja: „puszysty, piankowy sernik z wiaderka

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s