Wędzony serek

Dostępne w sieciach handlowych serki typu włoskiego idealnie nadają się do wędzenia! W wyszukiwarce internetowej wystarczy wpisać „serek typu włoskiego” i wybrać sobie z dość szerokiej oferty. Aby taki serek „do-smakować” konieczne będzie wykonanie solanki.

  • 4 szt. serka typu włoskiego (220 g sztuka)
  • 2 litry przegotowanej, ostudzonej wody
  • 160 g soli kuchennej
  • siatka wędliniarska (niekoniecznie)

Potrzebujemy  naczynie który pomieści nasze cztery serki i dwa litry wody. Do przegotowanej wody dodajemy sól, wodę studzimy. Wkładamy serki, mają być całe zanurzone, odstawiamy na 12 godzin do lodówki lub w inne zimne miejsce. Po tym czasie serki wyjmujemy na cedzak, jeżeli ktoś posiada, można je zapakować w siatkę wędliniarską i powiesić do obeschnięcia w chłodnym miejscu.

100_8495w.JPG

Przepraszam za jakość zdjęcia 😦

W tym czasie rozpalamy wędzarnię, serki wieszamy w wędzarni, jeżeli są jeszcze mokre, osuszamy w nagrzanej wędzarni bez dymu a następnie wędzimy gęstym, ciepłym dymem (40-45 st.C) do uzyskania odpowiedniego koloru (drewno olchowe, bukowe lub inne drzew liściastych lub owocowych).

100_7810_cr

Jeżeli nie posiadamy siatki wędliniarskiej, można serki ułożyć na metalowej siatce i w ten sposób wędzić. Ułożenie na siatce ma tą zaletę, że dodatkowo można serki „panierować” w przyprawach – czarnuszka, pieprz (różne rodzaje), papryka, czubryca, czosnek niedźwiedzi, itp. Dla mnie jednak najlepszy to serek bez przypraw! Po dłuższym czasie wędzenia serki tracą dużo na wadze, kurczą się ale struktura ich staje się dużo bardziej zbita.

 

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. Edyta Rychtyk pisze:

    Wygląda pysznie , a ja jestem wielką fanką sera wędzonego

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s