Śledzie w zalewie z mleczem

U mnie jako tradycyjne danie postne, gościły zawsze na wigilii Bożego Narodzenia. Oczywiście można je robić cały rok, najlepiej smakują z ugotowanymi ziemniakami „potłuczonymi” z masłem. Do ich wykonania będą nam potrzebne:

  • dwa słone śledzie z mleczem wewnątrz
  • 2 cebule
  • 50 ml octu
  • płaska łyżeczka soli
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1,5 litra wody

Zakupionym śledziom rozcinamy  brzuchy i wydobywamy mlecze, czyścimy z pozostałości , płuczemy w zimnej wodzie i pozostawiamy śledzie i mlecze w wodzie na noc. Po tym czasie przygotowujemy zalewę, do 1,5 litra wody dodajemy obrane i pokrojone w piórka cebule, ziele, listek, sól, całość zagotowujemy, gotujemy jeszcze 10 min., studzimy i dodajemy ocet. Z śledzi ściągamy skórkę, odcinamy ogony, dzielimy na mniejsze kawałki, dodatkowo wyciąłem kręgosłupy, mniejsze ości zmiękną i staną się niewyczuwalne. Mlecze przetarłem przez drobne sitko i rozpuściłem w zalewie dokładnie mieszając. 

100_8425w

Do zalewy z mleczem, cebulą i przyprawami, wkładamy po-porcjowane śledzie i odstawiamy w zimne miejsce. Minimum to 12 godzin ale im dłużej będą stały tym smaczniejsze będą. 

Uwaga: całe śledzie słone sprzedawane są w dwóch rodzajach 😉 – męskim z mleczem i żeńskim z ikrą, my potrzebujemy te z mleczem i o takie prosimy sprzedawcę!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s