Prażuchy, pieczonki, kociołki, duszonki

Najsmaczniejsze wychodzą z żeliwnego kociołka, pieczone w żarze ogniska. 

137_cr

Produkty potrzebne do ich wykonania to:

  • połówka dużej kapusty
  • zamarynowane mięso (karczek, łopatka)
  • surowy boczek wędzony
  • kiełbasa 
  • cebule
  • ziemniaki
  • sól, pieprz czarny

Nie podaję tutaj ilości gdyż są różnej pojemności kociołki. Do czystego kociołka na sam spód jeżeli mam to daję skórę z wędzonego boczku, dno wykładamy liśćmi z kapusty i tak samo boki kociołka sukcesywnie wykładamy liśćmi kapusty.

140_cr

Od spodu rozpoczynamy układanie, warstwami, mięso, ziemniaki solimy i pieprzymy, marchewkę, cebulę, boczek, kiełbasę i tak kolejne warstwy. Na samej górze, jeżeli pozostanie miejsca a warto wyłożyć tak by tego miejsca nie pozostało wcale, można położyć liście kapusty a pod nimi nawet pokrojoną samą kapustę. Górę jeszcze pieprzymy, solimy i dociskamy pokrywą. By całości nie przypalić warto najpierw rozpalić ognisko by powstało sporo żaru i dopiero później wstawić kociołek.

144_2_cr

W moim kociołku samo pieczenie trwa około 2 godzin a kociołek ten ma pojemność około 4,5 litra. Należy zachować ostrożność przy obchodzeniu się z kociołkiem gdyż mocno się nagrzewa a i w trakcie otwierania może wydobywać się gorąca para. 

145_cr

Całość jest gotowa kiedy ziemniaki i warzywa są już miękkie. Danie to możemy również wykonać w zamykanym naczyniu żaroodpornym lub garnku w piekarniku.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s