Modro kapusta

Mnie najbardziej smakuje na ciepło jednak często z względów praktycznych podawana jest na zimno!

Niezbyt to skomplikowany przepis, produkty potrzebne to:

  • pół średniej główki czerwonej kapusty,
  • jedna większa lub dwie małe cebule,
  • 100-150 g wędzonego, surowego boczku,
  • opcjonalnie pół łyżki smalcu,
  • ocet winy lub jabłkowy
  • woda
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny, cukier

W odpowiedniej wielkości garnku zagotować należy wodę.

b242ede870563def

Do gotującej się wody wrzucamy, drobno poszatkowaną połówkę główki czerwonej kapusty i przyprawiamy pięcioma kulkami ziela angielskiego oraz dwoma listkami laurowymi. Przyprawy te warto umieścić w mieszku wykonanym z gazy wyjałowionej, wtedy nie będzie potrzeby szukania ich w kapuście i będzie je można wyjąć po ugotowaniu. Doprawiamy połową łyżeczki soli i łyżką octu dla zachowania intensywnego koloru, gotujemy do miękkości nas zadowalającej. Ugotowaną kapustę dokładnie odcedzamy. Na patelni skwarzymy pokrojony w kostkę surowy boczek wędzony, wytopiony tłuszcz dodajemy do kapusty, dodać również możemy w zależności od upodobań skwarki, jeżeli boczek jest bardzo chudy dodajemy jeszcze pół łyżki smalcu. Cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty, całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym, cukrem, octem, ilości przypraw zależą od wielkości główki kapusty i trzeba do-smakować po swojemu. Po dokładnym wymieszaniu najlepiej od razu ciepłą podawać do obiadu z kluskami śląskimi i roladą wołową.

Advertisements

2 Comments Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s