Śledzie w śmietanie

Śledź bałtycki w śmietanie to sałatka królująca na prawie wszystkich imprezach! Do jej wykonania będziemy potrzebować:

  • 5 płatów fileta śledzia solonego a’la matias 
  • 2 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 200 g śmietany do sałatek 22%
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz czarny, 1/3 łyżeczki przyprawy curry 

Śledzie płuczemy i pozostawiamy w wodzie do dnia następnego. Do naczynia kroimy w drobną kostkę cebulę oraz ogórki kiszone które przed dodaniem odcedzamy na sitku. Do tego kroimy w kostkę osuszone z wody płaty śledzi.

100_8487w

Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem czarnym i dodajemy dwie łyżki majonezu oraz opakowanie śmietany. Mieszamy śmietanę z majonezem i posypujemy curry, dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami,

100_8491w.JPG

odstawiamy do lodówki dla wymieszania smaków.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s