Wątróbka drobiowa lub pasztet

Wątróbki usmażone można podawać w całości lub po zblendowaniu jako pasztet z wątróbek drobiowych! Do wykonania tego dania potrzebować będziemy:

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 100 g masła (oraz 100 g masła klarowanego jeżeli ma być to pasztet)
  • 3 duże lub 4 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, , 1 łyżeczka szałwii ciętej (opcjonalnie listki do pasztetu), 1 łyżeczka kminku mielonego
  • pieprz czarny, sól

Wątróbki umyć oczyścić z błon i podzielić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić 1/2 kostki masła, dodać pokrojone w piórka cebule następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić uważając by czosnek się nie przypalił i doprawić imbirem i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i szczyptą soli. Dołożyć, ciągle smażąc i mieszając, wątróbki i posypać szałwią, smażyć mieszając 10 min.

100_8479w

Pod koniec smażenia posypać kminkiem mielonym, po zakończeniu smażenia doprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem.

100_8501w.JPG

Jeżeli planujemy zrobić pasztet w tym momencie całość zmiksować. Na patelni rozpuścić masło klarowane rozgrzać i usmażyć listki świeżej szałwii, tak by nie spalić. Pasztet rozłożyć do pojemników i zalać masłem klarowanym tak by w każdym pojemniku było po parę usmażonych listków szałwii. Warstwa masła zabezpieczy pasztet który w takiej formie można przechować dłużej w lodówce.

100_8518w.JPG

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s