Szparagi w boczku

Nasze polskie, zielone szparagi dostępne w sezonie są przygotowywane na wiele sposobów. Najprościej z boczkiem wędzonym. Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • szparagi zielone opakowanie
  • boczek wędzony – plastrów tyle ile sztuk szparag

Szparagi obcinamy z twardych końcówek, przeważnie jest to 1/3 szparagi do odcięcia.

100_8670w

Wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy 5 minut. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Obwijamy każdą sztukę jednym cienkim plastrem wędzonego boczku.

Tak przygotowane układamy w blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, temperatura 180 st.C termoobieg+opiekacz z góry.

100_8677w

I tyle, prosta i szybka przekąska, do podania jako dodatek lub osobno, pasuje do nich wiele sosów!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s