Tatar

dnia

Z dobrej jakości mięsa wołowego powstaje doskonały w smaku befsztyk tatarski. Do jego wykonania użyłem:

  • 150 g wołowiny (ligawa)
  • mała cebula
  • ogórek kiszony
  • łyżka oliwy
  • woda
  • przyprawa do zup typu „Maggi”
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone mięso wołowe należy dokładnie posiekać ostrym nożem (opcjonalnie mięso zmielić), dodać oliwę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym, przyprawą „Maggi”. Wyrabiając mięso warto dodać trochę wody którą mięso wchłonie by uzyskać gładką konsystencję. Cebulkę oraz ogórek pokroić w drobną kostkę, na talerzu uformować kółko z mięsa z wgłębieniem w środku. Na mięso, z sparzonego wcześniej jajka, wybić żółtko, ułożyć cebulkę i ogórek, posypać pieprzem. Przed zjedzeniem wszystko na talerzu dokładnie mieszamy.

Dodaj komentarz