Chleb z ziarnami

Według tego przepisu pieczemy chleb, bardzo mi smakuje więc się podzielę nim.

  • 1 „bułeczka” zakwasu (co to – wyjaśnienie w tekście, zakwas można również zrobić samemu, jak to zrobić piszę tutaj),
  • 1 szklanka mąki żytniej, u mnie jest to pełnoziarnista, typu 2000,
  • 1 szklanka letniej wody,

Wszystko wymieszać i pozostawić na noc.

Rano dodać:

  • 1 kg mąki wrocławskiej lub innej pszennej,
  • 2 płaskie łyżki soli, daję kamienną niejodowaną,
  • 3,5 szklanki letniej wody,
  • 3/4 szklanki otręb pszennych,
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego,
  • 3/4 szklanki słonecznika łuskanego,
  • 2o g drożdży świeżych,
  • 2 łyżeczki cukru

 

Należy pamiętać, że w trakcie przygotowywania i wyrastania bardzo ważna jest temperatura, w pomieszczeniu nie może być zimno.

Wymieszać wszystko i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

100_6555

Po wyrośnięciu odłożyć 1 garść zakwasu do lodówki (można trzymać około miesiąca, jest to bułeczka zakwasu na kolejny chleb). Resztę ciasta zagnieść i wyłożyć do 3 foremek polecam keksówki silikonowe, są one nieco mniejsze więc warto rozdzielić wtedy do trzech, nie ma problemu z wyjęciem upieczonego chleba co może zdarzać się przy metalowych a nawet pokrytych teflonem formach.

100_6561

Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W międzyczasie nagrzać piekarnik (piec) do temperatury 150 stopni i włożyć chleb na 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 50 minut. Po upieczeniu posmarować górę chleba wodą, wtedy skórka będzie błyszczeć, szybko wyjąć chleb z foremek i ułożyć do góry dnem na 10 minut,

100_6562

później obrócić i pozostawić do ostygnięcia. 

3 Komentarze Dodaj własny

  1. mojamalakuchnia.wordpress.com pisze:

    wspaniały chleb, mniam!

    Polubione przez 1 osoba

    1. dietykon pisze:

      Dziękuję! Znikać u nas zaczyna jeszcze ciepły! 🙂

      Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz